2012. 07. 18.

Lakáskeresés - in progress...



Az egyik legsarkalatosabb pont az egész Dániába költözéskor, hogy mégis hova azon a nagy Dánián belül. Az iskolával már a város tisztázódott, tehát biztos, hogy Esbjerg-ben fogunk letelepedni, de azért ott sem alhatunk a híd alatt.



Szóval lakás. 
Még májusban nekiálltunk lakást keresni, hogy időben legyen. Ahogy láttuk a kolesz egy picit drágább mint a magánlakások, ezért egyből neki is álltunk keresgélni átlagemberek ajánlatai között. Fel is regisztráltam magam a boligportal.dk című oldalra. Szép és átlátható oldal, jó keresővel, de mint általában, itt is fizetni kell, hogy lássuk a tulaj elérhetőségeit. Naná, hogy azt gondoltam, hogy oké, 2 hét elég lesz találni egy jó lakást, az "csak" 135 korona (akkor 5 200 forint). Elutaltam, nekiálltam levelet írni, elküldtem, vártunk. Vártunk. Tovább keresgéltünk, küldtem levelet még 5 helyre. Tovább vártunk. Miután letelt a 2 hét, gondoltam, már nem kell sok, még 2 hét elég kell legyen. Hasonló izgulással és sok levéllel teli 2 hét volt. Sok levél, de azoknak nagyon nagy része csak elment tőlünk, de válasz nem érkezett. Egészen addig, amíg az autómata értesítések el nem kezdtek záporozni, hogy "Kære boligsøgende. Lejemålet er blevet udlejet til anden side...", avagy "Bocs, másnak már kiadtuk..."
1-2 talaj azért válaszolt valami ehhez hasonlót: "Holnap reggel hívjon fel és délután tudunk találkozni a lakásnál, hogy megmutassam". Erre az általános válaszom egy picit önsajnálós szösszenet volt, hogy "Hát, az nem fog menni, de beszéljünk telefonon". Az ilyenre, ha jól emlékszem ezidáig egyetlen 1 válasz érkezett, az is elutasítással. Az ezidáig azt jelenti, hogy már 3 hónapja keresünk ezeken az oldalakon és ez az egy válasz igencsak csekély, az elküldött több, mint 100 levélhez képest. De ne szaladjunk ennyire előre, hisz regisztráltunk ám még egy oldalon is, amit a lejebolig.dk oldalon lehet elérni. Itt is fizettünk, itt is leveleztünk és itt is várjuk a válaszokat.
A konklúzió, hogy amíg nincs Esbjergben az ember, addig ezeken az oldalakon nem lehet lakáshoz jutni. Mi ezt a tanulságot 40 200 forint értékű regisztrációs díjakból tanultuk meg, ezért remélem, hogy a jövő nemzedékét az ilyesféle kiadásoktól megkíméljük ezzel az írással.


Kollégium szerű lehetőség: van.
Nagyon sokan élnek vele, ezért ha bárki nyomdokainkba lép, ajánljuk neki, hogy már márciusban jelentkezzen, mert sajnos ezeknek is van hátránya: nagyon sokan szeretnének bejutni. Mi sajnos csak júniusban regisztráltunk az e-k-f.dk ezért még nem kaptunk ajánla... őőő várjunk csak, de kaptunk! Kaptunk 1 ajánlatot tőlük, amiben egy 2 szobás "koleszszoba" (inkább kisebb lakás) még elég jó árban is volt, de a kaució hihetetlenül sok volt rajta. Lehet azért mert az elmúlt években nagy volt az érdeklődés iránta, ezért gondolták, hogy majd most sokat leakasztanak a sok kis diákról egy teherautónyi lóvét, de sajnos a 21 100 DKK-s deposit (810 000 HUF) kifizethetetlen számunkra.


2 dolog jutott eszembe, amiről ez ügyben még nem meséltünk, a deposit és a szobák száma. Előbbi, magyarul kaució, egy olyan pénzösszeg, amit lakásfoglaláskor befizet az illető és mikor távozik, megkapja, vagy ha kárt tett a helyben, akkor ezt annak javításaira fordítják és ennek mértékében kap vissza pénzt. Ez lenne az elmélet.Sajnos ez gyakorlatban nem így történik mindig. Állítólag a depositot 100 %-ban nem látja már viszont a bérlő. Legjobb esetben azért a 14 000-es depositból 13 000-et visszakapnak (öregdiák meséjéből). Általában a kollégiumokban 3 hónapnyi bérnek megfelelő összeget kérnek el deposit címén, viszont ebben az egy ajánlatban, amit kaptunk, ebben nagyon úgy tűnt, hogy ezt 6 hónappal szeretnék eljátszani. A magánlakásoknál ez, ha jól tudom 1-3 hónap között ingadozik, tulajtól függően.


Másik eszembejutós dolog a szobaszám. Nagyon fontos dolog, hogyha valaki másod- vagy többedmagával "emigrálna", hogy a dánok (legalábbis az Esbjergiek biztosan) betartják, hogy 1 embernek kell egy saját szoba. Ez olyan dolog, amit magyarországi kollégisták sosem fognak megérteni, mikor körbenéznek a 15 m²-es szobában és másik 3 ember cuccait látják szétdobálva. Tehát 1 fő/szoba és punktum... Magán lakásoknál is nagyon ügyelnek erre, bár hallottam olyanról, hogy a 3 szobásban már néha engednek 4 embert lakni, de gondolom ez is tulajfüggő dolog.


Szóval, mi most nagyban várjuk a megváltó levelet, hogy "itt a kollégiumi szoba, gyertek occsón". Türelmesen várjuk, közben nem tétlenkedünk és még mindig nem hagyjuk nyugodni az esbjergi lakástulajdonosokat és küzdünk, hogy ne kelljen csöveznünk.


Amint fejlemény lesz ezügyben, ezen az oldalon lesz elérhető, szinte azonnal :)
Addig is minden jót, farvel!


írta: Dani